Ugrás a fő tartalomra

Egy kis történelem

Ha érdekel a Fallout univerzum háttér sztorija akkor a legjobb helyen jársz. Nyilván az egy-két

mondattal összefoglalt háttér infók nem elégítik ki mindenki igényeit. Pont ezért egy apró történelem könyvecske kerül ide a teljesség igénye nélkül.

Forrás: Wikipedia, Reddit, Bible zero 1-7, Chris Avellone írásai, Avalanche


2051 Az Egyesült Államok, hogy fenntartsa az üzleti érdekeit és olajtartalékait, elkezd nagyobb nyomást gyakorolni Mexikóra, és a politikai instabilitásra és a szennyező légtörmelékre hivatkozva a hadsereg átlépi a mexikói határt. Tömérdek gazdasági rendelet születik, hogy Mexikót megingassa, a hadsereg pedig biztosítja, hogy az öböl menti finomítók tovább működjenek, és az olaj folyamatosan az északi határ felé vegye az útját…Mexikó költségére.
2052 Egy televíziós dokumentáció felfedi a texasi olajmezők „valódi” olajtartalmát, ezzel olajhiányt és pánikot idéz elő az amerikai háztartásokban. Ez az első hiteles dokumentum arra nézve, hogy a nyersanyaghiány valójában milyen méreteket is öltött.
2052
Április
Megkezdődik a nyersanyagháború. Sok kisebb nemzet gazdasága, amik nem bírják a versenyt, teljesen tönkremegy. Európa, a közel keleti olaj függésének teljes tudatában katonai lépésekkel válaszol az arab olaj áremelésre. Az Európai Köztársaság és a Közel-kelet hosszú kimenetelű háborúja elkezdődik.
2052
Máj.-Júl.
Az ENSZ már inog, alig áll a lábán. Heves viták kíséretében sok ország kilép a szervezetből, míg at ENSZ megpróbálja tovább folytatni a békefenntartó tevékenységét. Július végére a magukra maradt országok úgy döntenek, nem vállalják a világbékéért a kiadásokat egyedül, és az ENSZ feloszlik.
2053 Megérkezik a rettegett „Új-pestis”, milliókat pusztítva vonul végig a kontinenseken. Az Egyesült Államok lezárja a határait, bejelentik az első nemzeti karantént. A vírus forrása és kiindulási helye ismeretlen, de hamar lábrakel a pletyka, hogy egy kifejlesztett biológiai fegyver okolható a tragédiáért.
2053
Dec.
Mint egy felkiáltójelként az év eseményeiben, terroristák a megszerzett nukleáris arzenáljukkal teljesen megsemmisítik Tel-Avivot.
2054
Január
A Közel-kelti események hatalmas pánikot keltenek az egész világon.
2054 Míg dúl az Euro-Közel keleti konfliktus és a pestis új áldozatokat szed, az Egyesült Államok beindítja a Safehouse tervezetet. A tervezet során létrehozzák a Menedékeket, (persze a szövetséges államok költségén) amelybe a lakosság menekülhet nukleáris támadás, vagy újabb ragály elől. Az építkezések a 2054-es év végén kezdődnek, de folyamatosan gyorsulnak a technikai fejlődésnek köszönhetően.
2054 Bemutatják a ZAX 1.0-t a Vault-Tek fejlesztésében. Ezt kezdetben a Menedékek irányítására tervezték, ill. az Energiaügyi Bizottságnak, hogy jobb elemzések készüljenek vele a nyersanyaghiányról. Egy éven belül a hadsereg lenyúlja, és a hadászati fejlesztésben, ill a virológiai kutatásban hasznosítják. A későbbi verziót, a  ZAX 1.2-t már a West Tek fejleszti.
2055 A West Tek Research Facility megkezdi a kísérleteket egy új vírusán, ami esetleg elpusztíthatja az Új pestist. A fejlettségük, ill. a kormányzathoz való erős kötődésük miatt hamarosan egyeduralkodók lesznek az amerikai piacon. Ennek tulajdonítható az is, hogy pár éven belül ők kapják a Pán-Immunitási Virulógiai Projectet, ill. a gyalogsági páncélok új generációjának kifejlesztését.
2055 Az összes ZAX 1.2-es visszakerül a West Tek-hez átprogramozásra. Mivel nem képezi részét a Vault-Tek Menedék szoftverének, nincs utasítása arra, hogy megvédje a lakosságot a támadások esetén. Legtöbb idejét csendes számolgatásokkal tölti, vagy sakkozik a tudósokkal. Sok tudós egy nagy csalónak bélyegzi a ZAX-ot, de a kivételes képességeit mindenki elismeri.
2059 Kialakul az Anchorage frontvonal, ahogy az Egyesült Államok növeli a katonai csapatainak létszámát Alaszkában, hogy az olaj-lelőhelyeit védje. Az Anchorage front nagy feszültségeket kelt az Egyesült Államok és Kanada között, amikor az US megpróbál nyomást gyakorolni Kanadára, hogy engedélyezze a csapatok jelenlétét az Alaszkai csővezeték-mentén.
2059 Megszületik az első mesterséges intelligencia. Az alacsony memória és a bizalmatlanság miatt a fejlesztés hamar leáll, azonban, a felfedezés kikövezte az MI laborokban való alkalmazásának útját.
2060 Megbénul az utcai közlekedés. Az üzemanyag túl drága lesz, hogy autókra pazarolják, így megszületnek az első alternatívák-elektromos és fúziómeghajtásos motorok, de a gyárak nem tudnak eleget termelni mindenkinek. Megnő a fúziós energia iránti igény.
2060 Az Euro-Közel keleti háború befejeződik, amint az arab olajmezők kiszáradnak. A további harc már céltalanná válik, de mindkét oldal erőinek a végére ért.
2062 A szigorú karanténintézkedések ellenére, az Új pestis tovább tombol, növelve a nemzetközi pánikot.
2063
Aug.
Majdnem az összes Menedék építése elkészül, a Menedék 13-at kivéve, melynek a legfontosabb szerepet szánták….hirdetve, hogy az építkezés és a fejlesztés nem volt problémáktól mentes. A városokban, melyek kiépített Menedékkel büszkélkedhettek, megkezdődnek a gyakorlatok…ám ezeknek a gyakorisága „farkasüvöltés” jellegűvé vállt, és sokan nem vették komolyan.
2065
Június
Az elképesztő követelések az elektromosságért New York atomerőművében 2065 nyarán olyan elképesztő méreteket öltöttek, hogy a reaktor majdnem leolvadt. A „Forró nyár” kifelyezés azóta is a New-York-i eseményekre utal.
2065
Aug.
A mobil egységek iránt növekedő igény ráébreszti az Egyesült Államokat, a háborút csak akkor nyerheti meg, ha az egyre ritkább kőolaj mellett a mobil egységekben ő marad a domináns. Ezért a kutatásnak új irányt adtak: az ember alapú tank, vagyis a két lábon járó páncélos egység: az Erőpáncél kikutatása került erőtérbe.
2065-2067 Az erőpáncél kutatása irtózatos sebességgel halad a West Tek jóvoltából: egy rakás prototípus kerül bevetésre, majd mind használhatatlannak bizonyul a csatában, de új távlatokat nyitottak meg a hadászat, a tudomány és a fúziós energia felé.
2066
Tavasz
Ahogy a világ kőolaj lelőhelyei sorra kimerülnek, Kína függése a fosszilis energiahordozóktól nemzeti krízist okoz. A széthullás határán lebegő Kína egyre jobban agresszívabbá válik a kereskedelmi tárgyalásokon az Egyesült Államokkal. Mivel az Egyesült Államok nem hajlandó olajat exportálni Kínának, a diplomáciai kapcsolatok a két ország között széthullanak.
2066
Nyár
Tovább fokozva a kínai-amerikai feszültséget, az első durva fúziós cella napvilágot lát, mintegy az erőpáncél project mellékhatásaként. A sorozatgyártás megkezdődik, szintúgy a fúziós energia beolvasztása a mindennapi energiaellátásba. Sajnos, a folyamat túl lassú, sokan még mindig áram nélkül maradnak. 15 évvel később, az amerikai régiók alig tizede volt felszerelve fúziós energicellával.
2066
Tél
2066 telén, Kína megtámadja Alaszkát. Az Archonage Front igazi csatatérré változik.
2066
Tél
Növekedik a feszültség a két nemzet között, amikor Kanada habozni látszik engedélyezni az Amereikai csapatoknak, hogy kanadai földre lépjenek, ill. hogy amerikai gépek repüljenek be a légtérbe. Az ellentétek pattanásig feszülnek, de a végén Kanada meghátrál, és a csapatok útjukra indulnak. Ez a lépés ürügyet szolgáltatott a 2076-os kanadai bekebelezésre.
2067 Bevetik az első erőpáncélt Alaszkában. Bár a teljes mozgathatóság ennél a modellnél hiányzott, elképesztően hatékonynak bizonyult mind a kínai tankok, mind a gyalogság ellen. Azon képessége, mely lehetővé tette a nagy súlyú páncélzat viselését, kulcsfontosságúvá válik kisebb helyi zavargások leverésénél. Egész városokat lehetett benne elpusztítani anélkül, hogy a viselője veszélyeztetve lett volna. Kína nagyon erőlködik, hogy megalkossa a saját verzióját, de évekkel van lemaradva. 
2069 Kanada elkezd rádöbbenni, hogy rossz üzletet csinált, mikor meghátrált az ellenállástól. Az Egyesült Államok kanadai nyersanyagokat koboz el a háború költségeinek fedezésére. Hatalmas erdőségeket irtanak ki, míg a többi nyersanyagból az országot majd teljesen kiszipolyozzák. Sok amerikai elkezdi „Kis Amerika” –ként emlegetni Kanadát. A kanadai tüntetések megkezdődnek.
2069
Március
A Menedék 13 végleg elkészül, és a gyakorlatok megkezdődnek. A viszonylag késői elkészülés miatt a „farkasüvöltés” effektus itt nem alakul ki.
2070 Kifejlesztik az első Chrysalis fúziós motort. Nyugodt ütemű, nagy és amerikai, az első készlet a magas árak ellenére is egy éven belül elfogy. Sok Chrysalis tervet átalakítottak hadászati modellekké.
2072 Az Egyesült Államok növekedő igényei a kanadai nyersanyagokra tüntetéseket okoznak néhány kanadai nagyvárosban. Egy félresikerült szabotázs-kísérlet az alaszkai csővezeték ellen azonban már komoly megtorlást okozott. Ez a szabotázs megadta a végső löketet az Egyesült Államoknak, aki hozzákezd a kanadai területek tényleges kisajátításához, ami már elvileg 2067-ben elkezdődött.
2073
Szept.
15
Ahogy Kína egyre agresszívabbá és elkeseredetté vált a háború során, és egyre többször folyamodott biológiai fegyver alkalmazásához, és az Egyesült Államok kormánya úgy vélte, ellensúlyozásra van szükség. Bejelentik és hivatalosan meg is alapítják a Pán- Immunitási Virulógiai Project-et, és a West-Tek megkezdi a kísérleteit a szupertitkos Dél-Kaliforniai laborjában.
2074 Az Egyesült Államok masszívan Alaszka visszaszerzésére koncentrál, hogy visszaszerezze a Sárgáktól. Erőpáncélos alakulatokat, gyalogságot és gépesített hadosztályokat dobnak le a hátországban, hogy egy átkaroló hadmozdulattal Alaszkát két tűz közé vegyék. Sajnos, az alakulatok leragadnak a mocsárban, és tovább nehezítik Amerika háborús veszteségeinek mérlegét.
2075
Március
21
A PVP víruskísérletek tovább folytatódank a West-Tek-nél a 10-011 törzzsel, miután sikeresen megfertőztek vele egy egysejtű organizmust. A kísérletet a növényi sejten kormányzati döntésre hivatozva elnapolják, és átnevezik a pán immunitási vírust F.E.V.-re, Fejlesztett Evolúciós Vírusra.
2075
Május
9
Az FEV kísérletek a kaliforniai bázison folytatódnak a 10-011 törzzsel, miután sikerült laposférgeket is megfertőzni a vírussal. Eredményképpen a megnagyobbodott méretet és nagyobb virológiai ellenálló-képességet kapták. A rovarokon végzett kísérletek nem jártak ilyen sikerrel, és a további kísérletet rajtuk betiltja Barnett őrnagy.
2075
Június
30
Az FEV kísérletek folytatódnak a 10-011-es törzzsel, ezúttal fehér egereken tesztelik. Megnövekedett méret, izomzat és intelligencia jelentkezik.
2075
Nov.
9
Az FEV kísérletek (10-011-es törzs) következő állomása a nyulakon való tesztelés. Megnövekedett méret, intelligencia, (és ezúttal) agresszivitás jelentkezik. Valójában nehéz volt megállapítani az egysejtűeken és a laposférgeken az agressziót, szóval a kutatókat tényleg nem hibáztathatjuk ezért.
2076
Január
3
Egy katonai különítményt, élén Spindel ezredessel, küldenek a West-Tekhez, hogy felügyeljék a megnövekedett érdeklődés kereszttüzében a projectet. Roger Maxson százados is a különítmény tagjai között van.
2076
Január
12
A West-Tek kutatói egy új ötlettől vezérelve néhány új DNS szakaszt vágnak a vírus eredeti DNS-ébe, és az új 10-101-A törzzsel kutyákat oltanak be. Bár a megszokott erőnövekedés jelentkezett, az intelligencia viszont már nem.
2076
Január
Befejeződik a kanadai bekebelezés. A kanadai tüntetőket és lázadókat már messziről lelövik, és az alaszkai csővezeték mentén csak úgy nyüzsögnek az amerikai katonák. Néhány felvétel a terrorizálásról eljut az Egyesült Államokba, további visszatetszést keltve.
2076
Január
26
Az új 11-011-es törzzsel mosómedvéket fertőznek meg. A jelentkezett tünetek lényegében ugyan azok voltak, de a tesztalanyok szökése meggátolta a további vizsgálatokat, ugyanis Barnett őrnagy kénytelen volt lelövetni az állatokat, azonban egy mosómedve-pár megszökött.

Megjegyzés: Scott Campbell és Chris Taylor szerint ezeknek a mosómedvéknek egy intelligens állati közösséget kellene alkotniuk. Eljátszadoztak a befogás és áttelepítés gondolatával, hogy a párt egy „Odú” nevű elzárt helyre küldik és megfigyelik. Az ötlet azonban sosem valósult meg.
2076
Április
15
Okulva az előző kísérletek eredményéből, miután befejeztek és feljegyeztek minden vizsgálatot a 11-101-A törzzsel, az összes beoltott kutyát eltávolítják a bázis területéről…biztonságos távolságból lelövik őket.
2076
Június
Az Erőpáncél első generációs prototípusa megjelenik, amit már nagy tételben gyártanak is. A kutatás figyelme egy másfajta Erőpáncél kifejlesztése felé terelődik. Ilyet találsz a Fallout első részében. Ez a technika csúcsa a Nagy Háború előttről. Az ilyennel felszelt katonákból rengeteget küldenek Kínába, hogy „rendet vágjanak” a kínai erők között. Eközben Kína a teljes összeomlás szélén lebeg, amitől eddig csak a más országoktól elkobzott nyersanyagok mentették meg.
2076
Aug.
Megkezdődnek az élelem és energialázadások sok amerikai nagyvárosban. A kormány beveti a katonaságot a lázadók ellen. Rengeteg átmeneti fogda és börtön épül. Bejelentik a szükségállapotot, amit hamarosan a statárium követ.
2076
Október
4
A West Tek-nél, 15 csimpánzt fertőznek meg a 11-111-es törzzsel. Ez az eddigi legsikeresebb kísérlet, a tesztalanyok növekedése és immunitása felülmúlja az eddigi összes próbálkozást. Titokban megkezdődik a kidolgozása a tervnek, hogy egy kis elzárt Észak-Amerikai falut fertőznek meg az új törzzsel. A hadsereg közben veszettül próbálkozik, hogy még jobban kisajátítsa a projectet. A „humanitáriusabb” kutatókat baleset éri, és újabbak jönnek. A kutatásoknak új helyet jelölnek ki, a kutatók határozott ellenkezésére is. A Mariposa-i bázis építése eközben a hajrá szakaszba ér.
2077
Január
7
Barnett őrnagy utasítására az F.E.V. kutatócsoport a frissen elkészült Mariposa-i katonai bázisra költözik. A West-Tek tudósai erős tiltakozásuknak adnak hangot, hogy a projectet katonia felügyelet alá vonják.
2077
Január
10
Kína elveszti Alaszkát, az Anchorage frontvonal megint amerikai kézen van.
2077
Január
22
Ez a dátuma az első Erőpáncél használatnak a civil lakosság ellen. Az erőpáncélos katonáknak, akik tegnap még Kína ellen harcoltak a fronton, most az otthonaikban találják magukat a honfitársaik ellen hadakozva. A tömeget kellett visszatartaniuk, ill. a karanténokat felügyelni. Néhányan átállnak a tömeg oldalára, azonban ezekre kíméletlenül vadászott a hadsereg. Néhány héten belül elkapták az összes dezertőrt, és katonai börtönökbe küldték őket, ahonnan hihetetlennél hihetetlenebb pletykák keltek lábra a bánásmódról. A további próbálkozások elmaradtak.
2077
Február
Ismeretlen forrás kiszivárogtatja az F.E.V. kísérleteket az Egyesült Államokban. Ezután a világ sok országa őket teszi felelőssé az Új-pestit elszabadításáért, máshol „csak” megbotránkozást kelt.
2077
Március
Egy esetleges atomtámadástól tartva, az Elnök és tanácsa, az Enklávé visszavonul a világtól elzárt atom-és támadásbiztos erődjébe, ahonnan tovább szövögeti a terveit a világ meghódítására és a háború folytatására.
2077
Október
Roger Maxson százados felfedezi, hogy a Mariposa-i bázison a kutatók „katonai önkénteseket” használnak a kísérleteikhez.(katonai börtönökből eltoloncolt szerencsétlenek, akik még nem omlottak össze fizikailag) A morál a bázison lemegy, és Maxson kivégzi a kutatásvezetőt, Andersont. Ennek fényében, és Spinder ezredes mentális összeomlásának következtében a katonák Maxsont kérik fel parancsnoknak. Vállat von, és azt mondja „Inkább kiszáll”.
2077
Október
20
Roger Maxson százados, most már a Mariposa-i bázis frissen kikiáltott parancsnoka, bejelenti, hogy ő és csapata dezertál a hadseregtől (nyílt rádióadásban), és…nem történik semmi. Balsejtelmek gyötrik, ezért elrendeli, hogy a felszínen élő minden család költözzön a bázis belterületére.
2077
Október
23
Nagy Háború: Kilövik a bombákat, hogy ki támadott először, nem tudni… Megszólalnak a légvédelmi szirénák, de csak kevesen vonulnak a Menedékekbe, azt gondolva, hogy csak egy hamis riadó(Farkasüvöltés effektus) Aztán a Menedékek bezáródnak…
2077
Október
23
Kivéve a Menedék 12-őt (Nekropolis Menedék) Amikor kiderült, hogy a többi Menedék bezáródott, Bakersfiled lakosai a Menedék 12-felé veszik az irányt, hogy megvédjék magukat és családjukat a sugárzástól.
2077
Október
23
A West Tek kutatási részlegét bombatalálat éri, és a robbanófejek a világra szabadítják az F.E.V tartályokból a vírust, ami bekerül az atmoszférába. Amint érintkezik a sugárzással, mutálódni kezd, és embert és állatot pusztítva vonul a kontinensen. Ennek köszönhető, hogy a karaktered a Fallout 1-2 ben állandóan találkozik különféle ocsmányságokkal.
2077
Október
23
A Mariposa-i katonai bázis túléli a csapást, köszönhető ez a szigeteltségének és Maxson éleslátásának, ami megvédte őket a sugárzástól és vírustól egyaránt.
2077
Október
25
Két nappal később, egy erőpáncélos felderítőt (Platner) küldenek a Mariposa-i bázis közelébe, hogy sugárzásmérést végezzen az atmoszférában. A jelentés azonban nem érkezett meg, ezért az operatív parancsnokság nem jelent megnövekedett sugárzást a bázisról. Platner sosem tért vissza.
2077 Miután eltemették a halott tudósokat a mariposai földbe, a katonák lezárják a bázist, és aztán kirajzanak a sivatagba, a bázis felszerelésével és fegyverzetével. Maxson százados vezeti el az embereit egy titkos kormányzati bunkerbe Lost Hill-be. (Ezt az eseményt nevezte el az Acél Testvériség krónikája Exodusz-nak, ami után a túlélők megalapították a Testvériséget.)
Megjegyzés: Noha Maxson a hololemezén elmondta, hogy a családokat is ott a bázison szándékozik letelepíteni, hogy ez megtörtént-e vagy sem, nem tudni. 
2077
Nov.
Maxson százados eléri a Lost Hill-i bunkert az embereivel. Noha az út sok áldozatot követelt, (köztük a fiatal feleségét) a lelkesedés nem tört meg. A bunker az Acél Testvériség főbázisa lesz, amit a Menedéklakó megtalál a Fallout 1-ben.
2080 Megjelennek az F.E.V első túlélői. Borzalmas mutációk ütik fel a fejüket emberek és állatok között egyaránt. A túlélőket a mutációk véglegesen és visszavonhatatlanul megváltoztatják. Néha új fajok születnek egyetlen éjszaka alatt.
2083
Nyár
Megalapítják Nekropoliszt a Menedék 12 és a bakersfieldi túlélők. 
2084
Tavasz
Szet magához ragadja a hatalmat Nekropoliszban, száműzve az eredeti Felvigyázót a városból, aki a megtorlástól tartva sosem tér vissza. Északnak veszi az irányt, ettől kezdve sosem hallottak róla újra.
2090 A Menedék 29 kinyílik. Harold (már felnőtt) megpróbál a környékbeli településekkel kereskedni, és ebből meggazdagodni.
2091 A Menedék 8 kinyílik, és az ÉLET-et felhasználva hozzákezd a környék életképessé tételéhez. Az eredmény Menedékváros lett.
2092 A Los Angeles-i Menedék kinyílik, megalapítják a Boneyard-ot , ami elkezdi a túlélőket vonzani.
2092 Dr. Richard Moreau-t száműzik a Menedékvárosból gyilkosságért. A gyilkosság körülményeit a mai napig homály fedi, de azt tudjuk, hogy Mureau megváltoztatta a nevét Grey-re, és dél felé indult.
2093 Angus megalapítja a Hub-ot, és elkezd karavánokat szervezni a környékbeli települések ellátására.
2096 Harold karaván tulajdonos lesz HUB-ban. Néha veszteségeket szenved a sivatagban, de változatlanul tovább gazdagodik…egészen a mutáns támadásokig, amik majd néhány év múlva kezdődnek.
2097 John Maxson, az Acél Testvériség jövendőbeli Bölcse megszületik.
2102
Május
22
A növekvő mutáns támadások arra késztetik Harold-ot, hogy kisebb zsoldoscsapatokba ölje profitja egy részét, és felderítse, honnan jönnek a mutánsok. Pár héttel később találkozik egy tudóssal a HUB-ban, név szerint Dr. Grey-jel, és elhatározzák, egyesítik erejüket a támadások megszüntetésére.
2102
Június
23
Richard Grey expedíciója és megtépázott katonái felfedezik a Marioposa-i bázist. A behatolás után a csapatra megsemmisítő vereséget mérnek a benn fészkelő mutánsok. (Hogy hogy jutottak be, rejtély, bár Maxson és csapata az utolsó csavart is magával vitte Lost Hill-be, a védelmi rendszerről nem is beszélve) Grey-t egy F.E.V tartályba löki egy meghibásodott robotkar, és Harold pedig a csata közben egy golyótól elájul. Néhány órával később egyedül ébred fel a pusztaság kellős közepén, mérföldekkel a bázistól.
2102
Június
27
Harold már mutálódik, de megtalálja egy csapat kereskedő, akik visszaviszik a HUB-ba. A csapatának tagjai és barátai szörnyedve fordulnak el tőle, és hamarosan egy árva centje sem marad. 
2102
Július
Richard Grey, borzasztóan szétroncsolva és átalakítva a vírustól kikászálódik a tartályból. Irtózatos fájdalom györti, már alig képes gondolkodni. A körülötte lévő világból semmit sem érzékel, amikor szinte ösztönszerűen az irányítóterembe megy és megkezdi az audiobejegyzéseit. A józanság és az eszméletlenség határán lebeg, néha több hetes átmenetekkel.
2102
Július-Nov.
Richard Grey kezd hozzászokni az állapotához, és megkezdi az állatkísérleteket az F.E.V.-vel.Ezen kísérletek és a visszatérő tisztánlátása felveti benne az „Egység” gondolatát és a kiemelkedett faj elméletét. Felveszi a „Mester” nevet.
2102
Nov.
Az első emberi áldozat megérkezik a Mariposa-i bázisra, akire Grey lecsaphat.
2102
Dec.
Grey folytatja a kísérleteit a gyanútlan áldozatokon, akiket a rossz sors Mariposa felé vet…sikertelenül. Az eredmény mind „selejt”, és Grey inkább megszánja, mint hogy életbe hagyná őket. (Az elképzelés azért volt hibás, mert a sugárzás nagymértékben megváltoztatta a szervezetüket, a vírus csak elképesztően naggyá és hülyévé tette őket.)
2103
Január
A Mester rájön, hogy a sugárzás hatására sikertelenek a kísérletek, ezért innentől már óvatosabban választja meg az áldozatait. Az első klasszikus szupermutánsok megszületnek, és velük együtt a hadsereg szervezés gondolata is.
2103-2130 Ez alatt az idő alatt, a Mester lassan gyarapítja az áldozatainak számát a helyi emberállományból. A Nagy Tél és a tesztalanyok hibái nehezítik a hadserege építését.
2120 Angus kikiáltja magát a HUB kormányzójának.
2125
Tél
Angus-t meggyilkoják. A HUB-on eluralkodik a káosz.
2126 Egy csapat kereskedő korlátozza a vízkereskedelmet a városban, és vámot fizettet minden polgárral a vízfogyasztás után. Kitör a Nagy Kereskedőháború.
2126-2128 A Nagy Kereskedőháború dúl, és a kereskedők elbarikádoztatják a várost, bár nem ők vannak túlerőben. Egy Roy Green nevű ember (Justin Green nagyapja) kibékíti a két felet. Megalakítják a HUB Központi Tanácsát, melybe mindkét fél, a polgárság és a kereskedők képviselői is bekerülnek. Ez a hosszú időszak a gondtalan fejlődés ideje a HUB-ban.
2130 Beköszönt a Nagy Tél.
2131-2135 A Mester utasítja a szupermutánsait, hogy szerezzenek alanyokat az átalakításhoz a karavánokból. Sok éven keresztül a karavánok eltűnését a sivatagi szörnyek számlájára írták, de most az új bűnbakok a Deathclaw-ok lettek. A szupermutáns hadsereg növekedik.
2134 Az Acél Testvériségen belül egy csoport, Dennis Allen őrmester vezetésével veszélyesen népszerűvé válik. Sürgetik a Bölcseket, hogy engedjék meg nekik, a technológiai ereklyéket keresését a pusztaságban. A tanács nem hajlandó engedni, ezért szakadás következik be a csoporton belül: Dannis Allen és csoportja elhagyja a Testvériség kötelékét és a maga feje után indul. (Persze a páncéljukat és a fegyvereiket magukkal vitték)
2134 Dennis Allen őrmester vezetésével a kis csapat megérkezik a West-Tek kutatási részlegéhez. A szakadástól számított 12 nap múlva szó szerint cafatokká lövi őket a West-Tek szunnyadó, ám még mindig éber automatizált biztonsági rendszere. Dannis megsebesül, és a páncélján keletkezett lyukon át sugárfertőzést kap. Mielőtt meghal, utolsó csepp erejével feljegyzi az expedíció eseményeit egy hololemezre, és csak aztán csatlakozik a testvéreihez az égben.
2135 Roger Maxson Bölcs rákban meghal, és a fia, már elismert katona, veszi át a helyét. Az ő fia, John Maxson megalapítja a Paladinok Rendjét, melyben derekasan helytáll.
2137 A Mester elkezdi a teremtményeit tömegesen gyártani. Hat kísérletből csak egy eredményes, annak is csak fele marad olyan mentális állapotban, hogy az „Egység” katonája lehessen.
2140 Decker megalapítja a Földalatti Mozgalmat a HUB-ban, és megkezdi az áldásos tevékenységét.
2141
Tavasz
A Menedék 15 kinyílik.
2141 Megszületik a Menedéklakó.(Ez a dátum változhat aszerint, hogy milyen a karaktered életkora a játékban.)
2141
Tél
A Fosztogatók és a Viperák rendjei megalakulnak a különböző régiókban az élelemhiány hatására, és elkezdik terrorizálni a környékbeli településeket.
2142
Tavasz
Shady Sands megalakul, a város köré falat emelnek a Fosztogatók ellen.
2145 Megszületik a Kis Tandi, aki a Fallout 2-ben már csak halványan emlékeztet a régebbi szépségére.
2152 Ahogy a Mester befolyása lassan növekedni kezd a Pusztaságban, egyre többször talál olyan embert, vagy más aljanépet, akiknek más sorsot szán. Ahelyett, hogy az F.E.V. kádakba dobatná őket, az engedelmességüket követeli kémként, besúgóként – a vezetőjük neve Morfeusz. Ő és az emberi alkotják a magját a majd megalakuló Katedrális Gyermekei-nek.
2155 John Maxson apja meghal egy rajtaütésben a Viperák ellen. A technikai fölény miatt azt várta, hogy perceken belül megtörnek és megadják magukat, ám nem számolt a vallási fanatizmusukkal. (Sem a mérgezett pengéikkel) Egy egyszerű nyílvessző felhasítja a sisakját, és órákon belül embertelen kínok között meghal. John Maxson veszi át a helyét, és Rhombus lesz a Paladinok Rendjének új vezetője.
2155-2156 Miután a Mester és csapata elfogott egy igen furcsa kinézetű karavánt (Mind a Menedékből jött), megtudja a Boneyard Menedék helyét. Rájön, jelenleg nagyobb ütőkártyát jelent számára, ha megalapít egy „erőszakos” vallási szektát. (Amely nemcsak kapcsolattartásra, hanem emberszállításra is kitűnő fedőszerv lenne.) A hadseregével meghódítja a települést, és ott állítja fel a főbázisát. A Menedék számítógépéből megtudja a további Menedékek elhelyezkedését. Elkezdődnek a portyák a „friss húsért”,azaz a tiszta emberekért.
2156 A Katedrális Gyermekei nevét megismerik a Pusztaságban. Sok misszionárius  járja a vidéket információkat keresve. Ők voltak Morfeusz szemei és fülei.
2157 A Mester megtudja a Bakersfield-i Menedék helyét, és egy csapat szupermutánst küld az elfoglalására. Rengeteg ghoult lemészárolnak a támadáskor. (Noha ellenállást ezek a szerencsétlenek akkor sem tudtak volna tanusítani, ha akartak volna.) Szet, végső elkeseredésében szövetséget ajánl a Mesternek, és elárulja, hogy a túlélők, akiket keresnek tulajdonképpen ők maguk…A Mester tajtékzik a méregtől, és egy kisebb különítményt hagy hátra, hogy biztosítsa Szet együttműködését, ha a háború elkezdődik. Aztán őrjöngve elvonul.
2161
Október
Az Acél Testvériség egy őrjárata egy szupermutáns holttestére bukkan a pusztaságban. Elviszik a holttestet a Lost Hill-i bázisra, ahol Scribe Vree megkezdi az új fajjal kapcsolatos vizsgálatokat.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

XP és intelligencia növelő tippek

Essen néhány szó arról, hogyan lehet javítani a megszerzett xp-n. Ha szeretnél gyorsabban szintet lépni , ezeket próbáld ki. Intelligencia: Nem elég csak az xp növelőket használni. Oda kell figyelni az intelligencia  szintre is, mert 1 intelligencia 2,072%-os xp pluszt ad. Tehát, a perk kártyáknál ki kell maxolni az Intet 15-re és a - Legendary Int kártyát is fel kell tornázni 5*-ra. Ezzel +20 int-tet kapsz ami azt jelenti, hogy rögtön +41,44%-kal több xp-ét kapsz!  Mutáció amire szükséged van: -Egg head +6 int (+8 int ha használod Charismában a Strange in numbers kártyát, csapatban vagy és a csapattársadnak is van mutációja) -Herd mentality +2 int (+3 int szintén a Strange in numbers kártyával) Alvás: +5% xp Kipihentségi bónuszt kapsz, ha karaktered alszik.    -idegen ágyban: 1 óra -saját ágyban: 2 óra, ha van Allyd, 3 óra -tábortűznél: 2 óra, ha van Allyd 2 óra Casual team 4 fő: 1 fő= +1 intelligenciával.  Charisma: - Inspirational kártya:  1*+5/2*+10/3*+15% xp  - Strange in nu

Első lépésektől az atomig

Kiléptél a Vaultból és nem tudod mihez kezdj? Merre menj? Mit is kell csinálni?    Nem szeretném elvenni a felfedezés élményét, így aránylag nagy vonalakban mondom el a játék lényegét értelmét, hogy boldogulni, haladni, fejlődni tudj. Lesznek konkrétumok is. Ha esetleg valamire nem térek ki és kérdésed van, keresőnkben címszóval írd be, (kraftolás, eventek, kártyák...) biztosan találsz rá választ. Fallout 76 történelem   A  játék lényege a túlélés, fejlődés. Ám semmi nem könnyíti meg a dolgod. Ez az a játék, ahol mindig lehet mit tanulni, mindig van mit fejleszteni. Még 600 as szintű játékosoknak is lehet új infót mondani. Egyszerűbb ha ezt elfogadod, így nem esel pánikba, ha nem tudsz valamit, mert képtelenség 3 óra játék után mindent tudni.    Alapjáraton ez egy kaland játék, ahol különböző ellenségek támadnak meg.  Ez a PvE (Player vs Environment). De van a játékmenetben PvP (player vs Player) szitu is, mikor játékos-játékossal hadakozik. Ez leginkább WorkShopokban fordu

Hogyan vigyek haza háziállatot? ( pet )

  Kezdjük az elején tömören: A Charismába ezt a kártyát préseld be. Lehet 1* is nem gond, de számolj így vele, hogy 10-ből  5 állatra adja ki, hogy haza vihesd. 3*-on 10-ből 10 állatra kiadja. Nem mindegy, hiszen kizárt, hogy első helyen első alkalomra találsz számodra megfelelő kedvencet. Régen több minden kellett, hogy peted legyen, most már ez lényegesen egyszerűbb.  Ami rád vár: Iszonyat sok szerver váltás. Mert csak bizonyos állatok befoghatók, csak bizonyos helyeken.  A helyek a piros pöttyök a térképen: Kiemelek 3 helyet, ahol én a leggyakrabban találtam petet. (Deathclaw és Mirelurk King) A haza vihető pet MINDIG egyedül van! Nincs mellette se bogár, se super mutáns, se robot. Nem támad rád, csak sétálgat. Nem megy el a pöttyökkel jelölt helyről, nincs olyan, hogy arrébb sétált. Soha ne pacyfizáld! (van, hogy a játék azt automatikusan megteszi) Ez azt jelenti, hogy a campedben nem csak zombiként fog sétálni, hanem védeni is fogja a moboktól. CSAK A MOBOKTÓL! A mobok sebzik, ha